In het hart van Vlaams-Brabant vind je het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Daaromheen liggen gebieden met bossen, tuinen, parken, kastelen en groene landschappen. Dit wordt de Groene Gordel genoemd en het is de plek bij uitstek om lekker te fietsen en te wandelen in Vlaams-Brabant. Tussen al het groen liggen authentieke dorpjes verstopt, zoals het eeuwenoude bedevaartsoord Halle.

Wouden en valleien

Een bijzonder natuurgebied in deze provincie is het Zoniënwoud. Dit woud is een van de weinige plekken in Noord- en Midden-België dat niet is aangetast door landbouw. Sinds de prehistorie is het gebied voortdurend bebost geweest en daardoor is het landschap goed bewaard gebleven. Je vindt hier dan ook een natuurlijk prehistorisch reliëf van ongeveer 10.000 jaar oud is. Het woud kent dus een lange geschiedenis en dat voel je als je tussen de imposante bomen doorloopt of –fietst. Tussen Brussel en Leuven vind je het Dijleland met haar glooiende landschap. Riviertjes zoals de Dijle, de IJse, de Lane, de Nethen, de Vaalbeek en de Voer stromen hier door het dal. Tegen de flanken van de heuvels zijn authentieke boerendorpjes aangebouwd. Wandel hier door het Heverleebos en het Meerdaalwoud en bewonder de lappendeken van vijvers, weilanden en bosjes in de valleien.

Genieten in Leuven

Leuven is de bruisende hoofdstad van Vlaams-Brabant. Deze stad is een echte universiteitsstad vol studenten, maar ook als je niet meer studeert is het hier goed toeven. Leuven is zeer fietsvriendelijk, dus stap op je fiets en verken de stad op de pedalen. Het Groot Begijnhof is zeker het bekijken waard. Dit monument uit de 13e eeuw staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Als je honger en dorst hebt gekregen van al die activiteiten kun je terecht bij een van de vele gezellige terrasjes of restaurants voor een hapje en een drankje. Wat dacht je bijvoorbeeld van een koel Belgisch biertje?

De mooiste routes