West-Vlaanderen is de Belgische kustprovincie met kilometers lange zandstranden. De provincie grenst aan Zeeuws-Vlaanderen. Net als in Nederland wordt het land hier beschermd tegen de zee door duinstroken. Achter deze duinen strekt het vlakke polderlandschap zich uit. Het binnenland van West-Vlaanderen is iets minder vlak en in het zuiden vind je het Heuvelland, een gebied met veel reliëf ten zuiden van de stad Ieper. Het hoogste punt ligt hier op de Kemmelberg op een hoogte van 156 meter.

Polders achter de duinen

Maak een mooie wandeling door de duinen van West-Vlaanderen of fiets op je gemak langs de dijken. Hier kun je lekker uitwaaien en het uitzicht op de zee is heerlijk rustgevend. Als je honger hebt gekregen van al dat bewegen, kun je een pauze houden om bijvoorbeeld een lekker stuk vis te eten bij een van de strandtenten langs de kust. Achter de duinen wandel of fiets je door open gebieden die zijn gewonnen op de zee. In West-Vlaanderen vind je ook bosgebieden zoals het Houtland. De routes in deze regio voeren je langs rustige fietswegen, onverharde wandelpaden, jaagpaden en voormalige spoorwegbeddingen. Je hebt onderweg dus geen last van druk verkeer dat langs je raast.

Historisch Brugge

In deze provincie barst het van de gezellige steden. Kortrijk, Roeselare, de kustplaats Oostende en Brugge, de hoofdstad van de provincie, zijn zeker een bezoekje waard. Brugge staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en dat heeft natuurlijk een reden. De stad staat namelijk vol bijzondere monumenten zoals het ‘Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaarde’ uit 1245. Verder vind je er verschillende musea zoals chocolademuseum Choco-Story. Leer hier meer over de historie van cacao en chocolade en proef Belgische pralines die ter plekke worden gemaakt. Of zoek een leuk terrasje of een restaurant uit om de dag op een goede en lekkere manier af te sluiten.

De mooiste routes